Tíðindi

16.07.2021
Væleydnað drotningavitjan í Svínoy

Nógv fólk vóru savnað úti í Svínoy, tá Karl Johansen, borgarstjóri, saman við Klaksvíkar býráð tók ímóti Hennara hátign Margrethu drotning.

Drotningin heilsaði uppá býráðslimirnar, og fekk handa blómutyssi frá Jóruni Katrinu Sámalsdóttir Ljósstein.

Borgarstjórin helt eina stutta røðu, og gav síðani orðið til Edward Fuglø, sum fylgdi drotningini yvir til minnisvarðan, Dropin.

Aftaná at Edward hevði greitt drotningini frá um minnisvarðan greiddi Heri Joensen, sóknarprestur, frá um Svínoynna.

Síðani gekk leiðin inn í Dansistovuna, har Edward Fuglø vísti drotningini listaverk, undir heitinum Relikvium, sum er evnað við íblástri úr søgum og hugtøkum úr bíbliuni.

Aftaná gekk leiðin niðan í Gamlagarð, har Karl Johansen var vertur fyri miðmála.

Tað var ein hátíðarlig løta, har m.a. Suð framførdi. Navnframi kokkuriin Gutti stóð fyri matinum. Maturin var sjálvandi úr norðoyggjum og var matskráin bygd upp eftir vinnulívssøguni í Klaksvík.

Fyrst fingu gestirnir saltfisk við tomat og hvonn. Afturvið var súrdeiggjbolli og tarasmør. Til høvuðsrætt fingu gestirnir snerktan laks við nýggjum eplum og summargrønmeti. Til seinast var borðreitt við mazarinkaku við rabarbum, whisky og hvítari sjokolátu.

Løtan endaði við, at borgarstjórin handaði drotningini eina gávu, sum var handskar til føroyska búnan og brosjuna, Sóljan, sum Edward Fuglø hevur sniðgivið.

 

Røðurnar, sum borgarstjórin helt fyri Margrethu drotning kunnu lesast her:

Deres Majestæt Dronning Margrethe

På vegne af Klaksvík kommune og indbyggerne her på Svínoy, er det mig en stor ære at byde Dem velkommen.

Det er altid særlig højtideligt når Kongehuset aflægger besøg på Færøerne. Derfor har vi glædet os til, at De skulle komme.

Selv om Svínoy er en lille ø med 30 indbyggere, så har Svínoy mange traditioner og en spændende historie.

Kunstneren Edward Fuglø og Heri Joensen, sognepræst, kommer sammen med beboerne på Svínoy, at give os en berigende dag, som vil give Dem lidt indblik i den kultur og de værdier, som definerer befolkningen i Svínoy.

Vi glæder os meget til at tilbringe dagen sammen med Dem. Og vi håber, at dette bliver en dag, som De kommer til at huske tilbage på med glæde.

Jeg vil nu give ordet videre til Edward Fuglø, som kommer at ledsage Dem over til monumentet, Dropin. 

 

Røðan, sum borgarstjórin helt fyri drotningini í samband við miðmála í Gamlagarði.

Deres Majestæt Dronning Margrethe

På vegne af Klaksvík kommune og indbyggerne her på Svínoy, vil jeg endnu engang byde Dem hjertelig velkommen.

Det er altid særlig højtideligt når Kongehuset aflægger besøg på Færøerne.

Derfor var det også med stor begejstring, at øens beboere og gæster tidligere bød dem velkommen.

Selv om folkemængden nok var lidt mindre end De er vant til, så var det tydeligt at glæden hos både unge og gamle var stor.

 

***

Deres Majestæt

De seneste to år har vi alle sammen delt oplevelsen af en noget anderledes verden. Vi har alle reflekteret over, hvad vil blive anderledes når denne pandemi er over, eller om noget vil blive anderledes.

I hvert fald har de fleste af os kunne konkludere, at sociale relationer som familie, venner, kollegaer og naboer har stor betydning for vores livskvalitet, fordi gennem relationerne får vi en følelse af at vi hører sammen.

Betydningen af gode relationer, og oplevelsen af andres interesse i ens liv, er en kvalitet, som Deres Majestæt har prioriteret, og som vi, som en del af rigsfællesskabet, har beriget os.  

De mange besøg på Færøerne, som Deres Majestæt har aflagt med både forældre, søskende, Prinsgemalen og Deres sønner, har givet os mulighed for at opbygge en relation til Kongehuset, som vi er meget stolte over.

Deres Majestæts interesse i vores kultur, musik og kunst har altid bevæget mig dybt, da jeg ikke er af den opfattelse, at dette er en selvfølge.

Fra en tidlig alder har De med stolthed båret den færøske nationaldragt, de har holdt tale på færøsk, danset færøsk kædedans og så har De givet Dem tid til at komme rundt omkring de mange øer på Færøerne, hvor De med deres nærhed har givet Dem tid til at høre historier fra den helt almindelige færing.

En egenskab, som Deres Majestæt tydeligvis også har givet videre i arv.

I 2018 havde Klaksvíkar kommuna fornøjelse af at byde H.K.H. Kronprins Frederik, Kronprinsesse Mary, Prins Christian, Prinsesse Isabella, Prins Vincent og Prinsesse Josephine velkommen til Klaksvik. Og i sommeren 2019 aflagde Kronprinsen igen et besøg i forbindelse med Royal Run.

To begivenheder, som står i en klar erindring hos den færøske befolkning. Specielt fordi, Kronprinsen sammen med sin familie netop har tilegnet sig samme nærhed og interesse, som De altid har vist under Deres besøg.

De har formået at forene det royale og det folkelige, hvilket tydeligt styrker relationen mellem befolkningen i rigsfællesskabet og Kongehuset.

Og når Prins Christian udtaler i anden sammenhæng, at farmor har forberedt mig godt, så bliver vi helt trygge med, at den gode relation til Færøerne nok kommer at fortsætte i mange år endnu ????

 

***

Deres Majestæt

De har endnu engang vist stor respekt for rigsfællesskabets mangfoldighed.

Med værdighed har De vist interesse for øen Svínoy, dens befolkning og i vores store kunstner Edward Fuglø.

Det er vi Dem meget taknemlig for. 

Med disse ord byder jeg jer alle endnu engang velkommen og håber, at Deres Majestæt vender tilbage til Danmark med et uforglemmeligt besøg på Svínoy.

Lad os rejse os og udbringe et ni-foldigt leve for Hendes Majestæt Dronningen.

Dronning Margrethe længe leve… Hurra, Hurra, Hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra.

Onnur tíðindi
17.07.2024

Ferðslu­kunning í samband við dystin hjá Víkingi á Djúpumýru

17.07.2024

Stongt vegna jarðarferð

16.07.2024

Stangavegu­rin asfalteraður

15.07.2024

Stangavegu­rin stongdur