Nýggjastu tíðindi

24/05/2019

Framsýning við Øssur og Amariel í Odense


Í dag lat framsýning upp við Øssur Mohr og Amariel Norðoy í Norðatlantiskahúsinum í Odense. Hetta er partur av Flaggsiglingini, sum byrjaði í Odense í gjár.

Kirsten Mærsk, stjóri í Norðatlantiskahúsinum beyð vælkomin og gav síðani orðið víðari til Jógvan Skorheim, borgarstjóra, sum setti framsýningina. Væl av fólki var komið saman til høvið.

Framsýningin hongur uppi fram til 28. jul 2019.

 

Niðanfyri verður røðan hjá borgarstjóranum endurgivin:

Det er mig en stor glæde at være med til en færøsk kunstudstilling i det Nordatlantiske hus i Odense. Kunst har den egenskab, at den, uden et ord, kan være med til at indrage os og fortælle os en historie og give os en opplevelse.

 

Opplevelsen af glæde, sorg, angst og det som livet ellers byder på.

Når jeg kom med flyveren til Danmark i dag, standse en færøsk kvinde mig, som jeg ikke kender.

Hun sagde, at jeg flere gange har besøgt hende hjemme i hendes egen stue.

Jeg blev lidt overrasket, fordi jeg kunne ikke genkende hende.

Vider forklarede hun mig, at det var fordi at jeg som politikker ofte havde været i fjernsynet og talte direkte til hende inde hendes stue.

Sådan har jeg det også med jer begge to. Fordi i min stue i Klaksvig har jeg nemlig en del af jer begge to på væggen. Jeg ser ikke jeres ansigter, men jeg kan igennem billederne komme tættere på jeres følelser og måske også hvem i er, eller hvad i tænker.

Jeg har et flot abstrakt billede af Amariel Norðoy inspireret af den 100 år gamle båd “Norðan”, som hans far ejede, og som Amariel har brugt i hundredevis af sine billeder. Den kan vi også se lige udenfor det Nordatlantiske Hus i Odense i dag. Nemlig i Havnen.

Selvom den er 100 år gammel og den er meget lille i forhold til de skibe der bliver bygget i dag, så har tre mænd sejlet tværs over nordatlanten, så båden kan være med i at ære det Færøske flag i dag.

Denne båd har haft stor betydning for dig Amariel, men den har også havt stor betydning for Klaksvig. Fordi i Klaksvig siger man, at da båden kom til bygden, var den med til at føde 50 mennesker.

Din kunst er udfordrende, abstrakt, har dybe farver, men samtidig også farverig. Penselsstrøgene er store, ja og i mit billede har du malet direkte på en plade, og har brugt redskaber så billedet også bliver tredimensionelt.

 

*****

 

Øssur’s kunstværk har også fået en plads i min stue :)

Dine billeder er oftest inspireret af landskabet.

Ikke noget bestemt landskab, men mere abstrakt. De kraftige farver og brede penslestrøg har være en del af dit udtryk i de fleste af dine billeder.

Det som fik mig til at købe det billede, som hænger i min stue, var fordi at det talte til mit hjerte. Det at de store mørke fjelde omfavnende en lille bygd, er dramatisk og betagende. Men glæden i billedet er bygden. Det gule lys som lyser fra bygden spreder varme og glæde og er som også er et tegn på liv. Det er noget som vi også kender så godt på Færøerne, hvor vi har så mange små bygder som ligger i udkanten.

Det at i begge to kommer til Danmark og til Odense, at vise frem jeres kunst, er med til at sætte Færøerne på landkortet. I kan være med til at inspirere her med jeres udstilling, og I kan også blive inspireret af de indtryk i dette hus, i skibene og det som Odense byder på.

Dette hus er et symbol på vores venskab i nordatlanten. Huset bærer præg af Danmark, Grønland og Færøerne.

Denne kunstudstilling kan også være med til at sætte fokus på samarbejde, og det er med stor glæde, at jeg som borgmester i Klaksvig, har mugligheden for at være med til at denne kunstudstilling i dag blir åbnet.

Jeg vil takke det Nordatlantiske Hus for at lægge lokaler til denne udstilling og for jeres altid hjertelige modtagelse af færøske delegationer.

 

Med disse ord, vil jeg lyse den færøske udstilling åben at være.

 

Tak!

Nýtt í kommununi

Vælkomin á norðoyastevnu
03/06/2020

Ein øðrvísi norðoyastevna stendur fyri framman, nú landið meir ella minni hevur ligið lamið seinastu tíðina, orsakað av korona. Les meira »

Námsfrøðingar til Drotning Margrethu Barnagarð
04/06/2020

Vit søkja eftir 3 námsfrøðingum at byrja 10.august 2020. Arbeiðstíðin á dagstovninum er ímillum kl. 7.30 og 17.15. Størvini eru at… Les meira »

Varaleiðari til Drotning Margrethu Barnagarð
04/06/2020

Vit søkja eftir einum varaleiðara at byrja 10.august 2020 ella eftir nærri avtalu. Arbeiðstíðin er 40 tíma pr. viku (møguleiki er… Les meira »

Vís fleiri